• Home
  • Groepen Groepen
    Groep 1/2A Groep 1/2B Groep 3 Groep 4A Groep 4B Groep 5 Groep 6A Groep 6B Groep 6/7 Groep 7 Groep 7/8 Groep 8
  • Onze school Onze school
    De School Schooltijden Team Bewegingsonderwijs Techniekles op onze school Schoolgids Protocollen Profiel Activiteitencommissie Medezeggenschapsraad
  • JKC De Stip JKC De Stip
    De Stip Samenwerkingspartners Missie en visie SO De Leeuwen Kleutergroep De Tijgers Kleutergroep De Giraffen Kleutergroep De Olifanten
  • Partners Partners
    Oudersteunpunt
  • Vacatures
  • Privacy Privacy
    Privacyreglement leerlingen
  • Contact
Inloggen

Profiel

Techniek en wetenschap
 
Het vak techniek wordt ingezet om leerlingen middels praktische vorming succeservaringen op te doen en een positief zelfbeeld te ontwikkelen. Het bouwen aan  vertrouwen in het eigen kunnen. Het ontwikkelen van zelfstandigheid en eigen initiatief nemen vormen hierin de basis.
Er worden tijdens de technieklessen wel hoge verwachtingen gesteld aan de leerlingen, het resultaat wordt naar vermogen beoordeeld.
De inhoud van de leerlijnen techniek is ontwikkeld naar leermogelijkheden en leerbehoefte van de leerlingen.  Naast de echt technische onderdelen (elektriciteit, transport, mechanica, pneumatiek, natuurprincipes ed.)  is er veel aandacht voor praktische vaardigheden (zagen, timmeren, schuren, verven, schroeven). Er wordt tijdens techniek bovendien veel aandacht geschonken aan woordenschat en praktisch rekenen (ruimtelijk inzicht en meten).
Binnen het vak techniek is tevens wetenschap geïntegreerd. De wetenschapslessen staan in het teken van onderzoeksvaardigheden. Nieuwsgierigheid is een belangrijk instrument om tot leren te komen. Het Wetenschapsonderwijs is daarom gericht op het ontwikkelen van een onderzoekende houding en het leren van onderzoeksvaardigheden. Leerlingen worden tijdens de technieklessen begeleid in het stellen van vragen en ondersteund in het denkproces op zoek naar het antwoord. De doelstelling is dat leerlingen een eenvoudig experiment zelfstandig kunnen opzetten en uitvoeren.

Lezen

VNL
Het afgelopen jaar hebben de leerlingen heerlijk genoten van alle nieuwe boeken die zijn aangeschaft. Tijdens de laatste boekenweek hebben de leerlingen van de diverse groepen ook aan elkaar voorgelezen. Vooral de boeken het leven van een loser waren erg populair.

Kooklessen

Koken op de Piramide is een leuke en praktische ervaring voor de leerlingen van groep 3 t/m 8 (groep 1/2 en de OZG incidenteel). De leerlingen beginnen met eenvoudige recepten zoals wentelteefjes, zandkoekjes en fruitspiesjes, tot in groep 8 redelijk ingewikkelde menu's, waaronder ook veel recepten die uit andere landen komen, zoals ceasar salad wraps, tapas en mexicaanse rijstschotel.

Bij deze lessen is niet alleen de handigheid in het bereiden van een maaltijd belangrijk, maar ook de hygiëne, het wegen van de ingrediënten en het leren kennen en herkennen van de producten en keukenattributen.

Het allerbelangrijkste zijn echter de succeservaringen, die de kinderen opdoen, het plezier in het koken en samenwerken en het gezamelijk gebruiken van de maaltijd.

Sociale vaardigheden

Voor de ontwikkeling van kinderen is een veilig en warm pedagogisch klimaat van belang. Als kinderen bij ons op school komen, moeten ze zich welkom en geaccepteerd voelen. Ook is het van belang dat kinderen begrijpen hoe je op een prettige manier met elkaar om kunt gaan. In elke groep wordt er daarom gewerkt aan de sociale vaardigheden met de methode Leefstijl en de methode Rots en Water.

Sommige kinderen hebben aan het oefenen van de sociale vaardigheden in de groep niet voldoende. De leerkracht sociale vaardigheden werkt met hen in een kleine groep aan het leren omgaan met zichzelf en de ander. Als school voor speciaal basisonderwijs hebben we de opdracht om een kind zo goed mogelijk te onderwijzen in de schoolse vaardigheden. Er wordt dan ook hard gewerkt aan vakken als rekenen, lezen en schrijven. Voor een aantal kinderen blijven deze vakken moeilijk, ondanks de langere leerlijnen en de ondersteuning die ze krijgen. Toch willen we alle kinderen succeservaringen laten opdoen en ze zo zelfstandig mogelijk maken. De praktische vakken helpen hierbij. De meeste kinderen vinden koken, techniek en computeren leuk om te doen. Ze ervaren dat ze best iets kunnen en bouwen hierdoor een positief zelfbeeld op. We merken dat de leerlingen dit positieve zelfbeeld ook in het vervolgonderwijs vast kunnen houden. Het overgrote deel van de leerlingen vindt in het VO een plek die prima aansluit bij hun capaciteiten en interesses.

Rots en Water

Alle groepen krijgen 1 keer per schooljaar een serie van 8  tot 10 lessen Rots en Water.

Wat is Rots en Water?

Rots en Water is een training waarbij we niet veel praten maar wel veel doen. Door de fysieke oefeningen die we met elkaar doen leer je wat jouw sterke en minder sterke punten zijn. We laten je bijvoorbeeld voelen hoe sterk je eigenlijk bent. Daarna kan en durf je jouw kracht op een goede manier te gebruiken. We maken gebruik van oefeningen die onder andere met ademhaling en lichaamshouding te maken hebben. We leren je aanvoelen (bewust worden) dat je door je houding al heel veel over jezelf vertelt. Ook besteden we aandacht aan verschillende manieren van oogcontact en stemgebruik. Die bepalen namelijk voor een groot deel hoe je op anderen over komt. Hierdoor krijg je ook inzicht in wat jouw gedrag op kan roepen 

Doel

Het doel van de training is dat je sterker in het leven komt te staan. Hierdoor kun je beter omgaan met lastige situaties en kun je op een gezonde manier keuzes maken die voor jou van belang zijn.

Rots

Bij de methode staat ‘Rots’ voor spierspanning, je eigen mening en standpunt. Je hebt een stevige basis en komt op voor jezelf.

Water

‘Water’ staat voor ontspannen spieren, voor anticipatie en contact met de ander. Water staat voor bewustzijn van je eigen gevoelens en ideeën, maar ook aandacht hebben voor die van anderen.

Tijdens de trainingen leer je Rots te zijn als de situatie daarom vraagt en ervaar je hoe het is om Water te gebruiken in het contact met anderen.

Het bewust inzetten van een Rots- of Waterhouding en zoeken naar de juiste balans, helpt je om steviger in je schoenen te staan en meer grip te krijgen op je leven. Je interactie met anderen zal hierdoor veranderen.

Hoe verloopt de training?

De Rots & Water training is steeds op dezelfde manier opgebouwd.

De lessen starten met een fysieke warming up zoals tikspelletjes, loopoefeningen etc.
Hierna volgen fysieke oefeningen waarin je je eigen fysieke en mentale mogelijkheden ervaart en verkent  én die van klasgenoten. Je wordt geprikkeld om grenzen aan te geven, grenzen aan te voelen en hun eigen grenzen te verdedigen.
Dan volgt een (korte) terugkoppeling / nabespreking over de oefening. Waarbij je jouw ervaring kunt delen met de anderen.
De afsluiting van de training is vaak een ontspanningsoefening of een opdracht waarbij je wordt gevraagd samen te werken.
HET ROTS EN WATER - PROGRAMMA is ontwikkeld door Freerk Ykema.

Meer informatie op www.rotsenwater.nl

 

 

  • Privacy statement
  • Cookie settings

Powered by Social Schools